Gebitsbeschermer VERPLICHT per 1 aug
5-7-2015  | 

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft besloten het dragen van een mondbeschermer verplicht te stellen. Dit geldt voor alle categorieën veldspelers (jongste jeugd/junioren/senioren) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden. De nieuwe maatregel is per 1 augustus 2015, ingang van het hockeyseizoen 2015-2016, van kracht. Tevens adviseert de KNHB om ook bij alle hockeyactiviteiten buiten georganiseerd wedstrijdverband de mondbeschermer te dragen.

De KNHB voert een beleid dat gericht is op het bevorderen van een gezonde manier van sporten, op het voorkomen van blessures en op het bijdragen aan een goede behandeling van blessures. De Medische Commissie van de KNHB heeft begin 2014 een Taskforce ‘Preventie Tandletsel’ ingesteld. Zij kreeg als opdracht het doen van onderzoek naar het optimaliseren van de preventie van tandletsels en het uitbrengen van een advies inzake het implementeren van preventiemaatregelen aan de Medische Commissie van de KNHB. De Taskforce ‘Preventie Tandletsel’, onder leiding van em. prof. Dr. Paul Wesselink, heeft vanuit hun specifieke medische expertise onderzoek gedaan naar de consequenties van het wel, dan wel niet dragen van mondbeschermers. De conclusies uit dit rapport zijn onderbouwd door literatuuronderzoek, inventarisaties en eigen onderzoek, waarbij de verschillende aspecten rond de onderzoeksvraag zoveel mogelijk op bestaand bewijs zijn gebaseerd.


Het advies van de Taskforce aan de Medische Commissie heeft er vervolgens toe geleid dat advies is uitgebracht aan het KNHB Bondsbestuur. Op basis van dit advies heeft het Bondsbestuur besloten het dragen van een mondbeschermer verplicht te stellen voor alle categorieën hockeyers tijdens het spelen van wedstrijden in georganiseerd wedstrijdverband. De implementatie van het besluit lijkt - onder andere op basis van informatie vanuit diverse belanghebbenden - goed uitvoerbaar. De maatregel wordt per 1 augustus 2015 van kracht.


De KNHB is zich er van bewust dat er voor sommige veldspelers om medische redenen een uitzondering gemaakt dient te worden.

In het seizoen 2015 -2016 is dan ook gekozen voor de volgende procedure om dispensatie aan te vragen.

-         Speler of speelster kan zelf het dispensatieformulier voor de tandarts of de specialist (zie bijlage onderaan dit bericht) downloaden en in laten vullen.

-         Het bestuur van de vereniging dient (per e-mail) een dispensatieformulier voor bestuurders op de KNHB website te downloaden en in te vullen.Speelt u alleen bedrijfshockey en bent u dus geen lid van een vereniging zie dan de opmerking op het formulier.

-         Beide formulieren dienen door het verenigingsbestuur naar de KNHB gemaild te worden, [email protected]

-         De verklaring van de tandarts of specialist zal worden beoordeeld door de Medische Commissie, waar nodig ondersteund door specialisten van de Task Force "Preventie Tandletsel” van de KNHB. Indien nodig zal de Medische Commissie extra informatie opvragen.

-         De speler of speelster die toestemming krijgt voor het spelen van wedstrijden zonder mondbeschermer, dient een verklaring te ondertekenen (ontvangt men van de KNHB) en aan de KNHB te overleggen waarin hij of zij de KNHB onvoorwaardelijk en onherroepelijk vrijwaart voor mogelijke schade aan zichzelf die hij of zij lijdt.

-         De dispensatie geldt vanaf het moment van ingaan t/m 31 juli 2016. Vooralsnog zal ieder seizoen de aanvraag opnieuw ingediend moeten worden.

-         Indien dispensatie verleend wordt ontvangt de speler of speelster van de KNHB een schriftelijke bevestiging van de dispensatie. Betrokken speler of speelster dient de (bonds)scheidsrechters voorafgaand aan een te spelen wedstrijd de dispensatie te tonen. Indien geen dispensatie getoond kan worden, is spelen zonder mondbescherming niet toegestaan.

-         Dispensatie kan aangevraagd worden via [email protected]  

De KNHB rekent minstens 2 weken voor het verwerken van de aanvraag, wees dus zelf op tijd voor het indienen van de dispensatie.

Bijlage: Bijlage I- dispensatieformulier voor tandarts of specialist.pdf
Luna Van der Wel, 31-7-2015 @ 16:33:50
V


Geef een Reactie

terug naar vorige scherm












Quick Links

Agenda
26-4-2024 Koningsspelen
14-5-2024 lustrum
15-5-2024 TC Junioren Vergadering
22-5-2024 Commissie Tophockey
Hele agenda
Hoofdsponsoren